SEO optimizacija- Kako da Vas na Guglu primete i zapamte?

Ukoliko ste početnik u biznisu, a niste baš u web vodama, sigurno ste makar čuli za SEO optimizaciju. Jedino što znate da je to nešto važno i da ima veze sa Vašim budućim sajtom, ali ne znate kako i na koji način da je primenite.

SEO optimizacija zvuči poprilično konfuzno, ali je zapravo to nešto sasvim logično i potrebno. Ukoliko ne znate šta znače ti strašni pojmovi, nema potrebe da odustajete, sve što Vam je potrebno je stručna osoba koja će Vam sam pojam SEO optimizacije, objasniti na jednostavan način.

SEO optimizacija je skraćenica od search engine optimization, što na srpskom znači optimizacija za pretraživače.

EO optimizacija procesa usluge sitework
SEO optimizacijablog i usluga sitework
  • Zašto je važna optimizacija za pretraživače?

Kada pretražujemo nešto na Guglu, kao što je npr. pojam „PVC stolarija“ složićemo se, da ćemo pogledati samo prvu, a možda i drugu stranu na Guglu. Legenda kaže, da su retki oni koji su otišli do treće, četvrte ili neke naredne stranice na Guglu, a sigurni smo da ni Vi ne želite da Vaš biznis tamo završi, zar ne?

SEO optimizacija je način da budete na prvoj strani Gugla, vidljivi za Vaše potencijalne klijente i kupce, ali takođe i da izbegnete da postanete neprepoznatljivi i nevidljivi, u surovom digitalnom svetu, a samim tim i da svoj teško stečeni novac, koji ste uložili u oglašavanje, bacite u vodu.

Današnji online kupac je razmažen i želi sve na tacni, zato je važno da pronađete način da se dobro pozicionirate sa svojim proizvodima ili uslugama i sve to uz pomoć SEO optimizacije.

  • Kako se radi SEO optimizacija?

Postoji više načina da se uradi SEO optimizacija!

Prvi i najlakši način jeste da jednostavno platite reklamu da budete prvi rezultat u pretraživaču, za svoju uslugu ili proizvod. Ovo možda zvuči kao jednostavno rešenje, ali uvek ima onih koji će platiti više, a postoji način da sačuvate svoj novac ako se malo potrudite.

Drugi način jeste da imate jako dobar sadržaj, koji će oduševiti Vašu publiku, tako da će ona sama početi da deli Vaše tekstove i informacije. Razmislite šta je to inovativno, što još niko nije otkrio, a da ima veze sa Vašom uslugom ili proizvodima i napišite tekst o tome. Sigurni smo da je to odličan način da Vas primete i zapamte, a uz to ćete i uštedeti novac.

Treći način jeste da redovno  stvarate unikatan, kreativan, koristan i zanimljiv sadržaj. Ovo jeste teži put, ali jedini koji se na duže staze isplati. Istina je da „prirodnim“ putem ne možete postati vidljivi preko noći.

  • Šta stvarno znači biti vidljiv na Guglu?

Vidljiv, znači biti u prvih nekoliko pozicija na Guglu, a to znači da će Vaši potencjalni kupci najpre doći kod Vas, a ne kod konkurencije, čija se reklama nalazi na sedmoj stranici Gugla. Ova jednostavna istina je neumoljiva i što pre to shvatite, pre ćete privuči kupce, a samim tim logično-ostvariti bolju zaradu.

  • Ali kako da stvorim kreativan i zanimljiv sadržaj i uradim SEO optimizaciju?

Postoje neke zakonitosti poželjnog sadržaja na Guglu. Jedna od njih glasi da bi svaki tekst trebalo da ima od 500-700 reči. Gugl takav tekst prepoznaje kao nešto važno i dobro ga rangira.

Sam tekst bi trebalo da bude zanimljiv i sadržajan, a to znači da  publici date korisne informacije, koje mogu da primene, a ne bi trebalo da pišete tekst radi teksta. Ukoliko imate sajt koji okuplja ljubitelje ribolova i prodajete ribolovačku opremu, sigurni smo da Vam neće biti teško da svoju strast prenesete na ekran. Ukoliko niste vešti u pisanju, možete angažovati profesionalnog Copywritera, da informacije koje želite, na zanimljiv način pretoči u blog.

Sam tekst trebalo bi da sadrži dve ili tri fotografije, koje su u vezi sa Vašom temom. Nemojte u tekst o ribolovu, ubacivati sliku kompjutera, jer to zbunjuje Gugl i neće Vas pozicionirati na pravi način, takođe ne pišite nešto što nema veze sa temom, to takođe može doprineti da Vas Gugl ne prepozna.

Dobro rasporedite tagove u tekstu i povežite više sličnih postova, kroz linkove. Publika koju zanima npr.ribolov će hteti da pročita nešto i opremi i o destinacijama za pecanje, pa ako imate više tekstova povežite ih, tako da čitalac lako može da pređe na sledeći članak.

Provucite ključne reči. Razmislite koje su to fraze i reči koje ljudi najčešće traže iz Vaše delatnosti. Ključne reči, možete pretražiti i putem posebnih aplikacija za pretragu ključnih reči.

Dobro je ako post ima i video, to sadržaj čini dinamičnim i zanimljivijim.

Ovo su osnovna pravila SEO optimizacije, ali sve tajne znaju samo eksperti, zato ako Vam SEO ne ide od ruke, angažujte stručnjaka.

Vidljivost se plaća ali se isplati, budite sigurni u to.

Sitework

google rangiranjepretragaseo optimizacija

SiteworkAutorske objave

Web and business developer, SEO optimization, internet marketing, and support for many websites.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *