Uslovi korišćenja WEBSAJTA njegova politika privatnosti – zašto ih moramo razumeti?

Iz ugla vlasnika ili administratora websajta Vaša poseta njegovom internet domu odlična je stvar – zapravo to je njegov cilj. Bilo da ste na toj adresi zastali iz obične radoznalosti ili tragate za uspešnim poslovnim idejama, vizijama i saradnicima, prijalo bi Vam da “šmeknete” nekakav trud domaćina te web lokacije, njegovu želju da tu ostanete što duže, pronadjete korisne informacije i naravno – ostanete bezbedni i zaštićeni.

Od čega i kako? – zapitaće se mnogi. Surfujući po većini današnjih sajtova – naročito onih prodajnih i interaktivnih, u nekom delu naslovnih stranica uočićete, uglavnom sitnim slovima ponudjenu opciju – politika privatnosti / uslovi korišćenja.  

Zašto su nam uslovi korišćenja i politika privatnosti  važni ?

    Osim što poznavanje politike privatnosti i uslova korišćenja  nekog websajta ide u pravcu unapredjenja Vaše digitalne pismenosti, svakako će Vam pomoći da predupredite i sprečite moguće probleme koji se mogu pojaviti. Garantovano ste uočili nepoverenje mnogih po pitanju dostave i korišćenja njihovih podataka na internetu. Razumljivo. Strah ovde može biti opravdan i realan. Loših primera svakako ima, ali i straha izazavanog neznanjem. Nepoznavanje činjenica ovde je nezgodan protivnik. Zato je poželjno da domaćin sajta svojim posetiocima predstavi uslove korišćenja i polititiku privatnosti sajta precizno im ukazujući na vrstu  ličnih i tehničkih podataka koji su mu dostupni, počevši od identifikacije njihovih računara, preko e-mail adrese i evetualno dostavljenih “osetljivih” ličnih podataka. Uslovi korišćenja i politika privatnosti zapravo su dokumenti pravne snage pred kojima je jasan zadatak – precizno definisanje medjusobnih prava, obaveza i odnosa.

  Uslovi korišćenja WEBSAJTA njegova politika privatnosti – zašto ih moramo razumeti? Tako se gradi partnerski odnos poverenja – odnos u kome posetilac/klijent u svakom trenutku zna “pravila igre” i status svojih ličnih podataka. Prethodno smo “nešto u šali nešto u zbilji” pomenuli sitna slova u grafičkom prikazu sajta koji ste posetilli. Nije zgoreg pročitati šta stoji iza njih, da ne bude kao u slučajevima ugovora koje potpišemo pa se hvatamo za glavu kad ukapiramo da je suština naše ugovorne obaveze skrivena iza onih sitnih slova na koja nismo obratlii pažnju. Dakle, čitajte sve!

 Šta kaže digitalni bonton koji reguliše ove oblasti?

Poenta je u tome da u okviru svoje politike privatnosti i uslova korišćenja a po Vašem prihvatanju istih websajtovi koriste podatke isključivo na način i u okvirima kako je to opisano na samom sajtu i u svrhu pružanja traženih usluga. Pri tome se moraju poštovati svi aktuelni zakonski propisi o prikupljanju i zaštiti ličnih podataka i drugi važeći zakoni. Ako govorimo samo o uslovima korišćenja, postoje i obaveze kojih se mora pridržavati svaki korektan posetilac sajta. Podrazumeva se da on ne koriste lažne i tudje podatke, ne ubacuje računarske viruse ili u svojim komentarima – ukoliko postoje, izbegava bilo kakav vid diskriminacije, nasilja, mržnje i druge neprimerenosti.

Može biti da se sa Vašim web domaćinima niste najbolje razumeli – stalno Vam stižu reklamni mejlovi, oglasi i marketinške poruke za proizvode koji Vas u datom trenutku ne zanimaju. Logično, pitate se odakle sad ovo dolazi? Pa uparvo od onih sajtova kojima ste sami svesno ili ne, dali pristanak za to. No, dobro je znati – na identičan način u svakom momentu možete odustati od navedenih usluga.

Podaci o finasijskim transakcijama takodje su vrlo osetljivi i neophodno je da korisnik bude upoznat sa merama zaštite koje se u tom pravcu sprovode. Slična je situacija i sa poštovanjem autorskih prava ali i ogradjivanjem administratora web lokacije od odgovornosti koju može izazvati uticaj sadržaja ili eventualno linkovanje posetilaca  na neke druge sajtove. Svoje politike korišćenja i privatnosti imaju i danas moćne društvene mreže.

 Koje su koristi pravilne upotrebe Vaših podataka?

    Prvenstveno u činjenici da napredne digitalne tehnologije i pretraživači mogu značajno da unaprede sve Vaše pretrage na datu temu, da utvrde Vaše polje interesovanja te Vam u skladu sa njim šalju odgovarajuće informacije. Uostalom, zar nije i toliko popularna saobraćajna navigacija neka vrsta upotrebe Vaših podataka … ili aktuelna vremenska prognoza baš u delu grada u kom živite … ili najnoviji singl Vaše omiljene grupe koji ste čuli na dan kad je javno objavljen. Da ne spominjemo koliko ste fenomenalnih proizvoda kupili u onlajn šopovima i ostvarili odlične privatne i poslovne kontakte. Ne treba smaknuti ni činjenicu da Vam u digitalnom svetu pouzdani podaci pružaju zaštitu od različitih zloupotreba.

U ČEMU JE SITEWORK DRUGAČIJI ?

Uslovi korišćenja WEBSAJTA njegova politika privatnosti – zašto ih moramo razumeti?

Okruženi mnoštvom kretaivnih ideja i uradjenih projekata koje možemo da prodamo i imlementiramo za Vaše potrebe više nego ozbiljno posvetili smo se politici privatnosti i definisanju uslova korišćenja našeg sajta. Uvek su dostupni našim posetiocima i korisnicima usluga. Naša freelance zajednica želi da napravi razliku, da bude prepoznata i drugačija od ostalih. Bitna nam je bezbednost Vaših podataka i radujemo se mogućnosti da je dvosmernom komunikacijom unapredimo.

Kretivni freelance i biznis SITEWORK tim pozvaće Vas da se u svakom trenutku boravka na našem sajtu informišete o aktuelnim uslovima korišćenja i eventaulnimi promenama koje mogu nastati. Prihvatićemo svaki Vaš prigovor i primedbu.  Deo podataka čuva se na dobro zaštićenoj WordPress – ovoj platformi a linkovi ka drugim sajtovima naravno ne podležu našoj politici privatnosti.

Prihvatate li kolačiće koje sadrži ova strana? – sigurno se bezbroj puta  na Vašem ekranu pojavilo ovo pitanje. Naravno nije reč o onim slatkim djakonijama već softferskim rešenjima, nazvanim ”cookies” koji omogućavaju internet pretraživaču da izvesno vreme memoriše Vašu posetu kao bi olakšao i unapredio svaku narednu posetu istoj lokaciji – poput onog “ovo ste pogledali više puta”. Ponudićemo Vam pregled svih “kolačića” koje koristimo a na Vama je mogućnost da ih prihvatite ili ne.

Dakle, ideja SITEWORK FREELANCE TIMA ide u pravcu Vaše i naše sigurnosti, edukacije i usavršavanja kroz obostranu saradnju u usvajanju kreativnih ideja i znanja, te njegovog širenja savremenim digitalnim tehnologijama.

  Kao istinskim partnerima nudimo Vam informacije. Nudimo Vam znanje! Odvojite neki minut više, pročitajte naše uslove i  budite uvek u toku!

Blog timDeki M

gdprpolitika privatnosti

SiteworkAutorske objave

Web and business developer, SEO optimization, internet marketing, and support for many websites.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *