Šta je SEO optimizacija?

 

SEO optimizacija

Bez SEO optimizacije danas ne može da se zamisli nijedan sajt na kugli zemaljskoj. Jedan od najčešćih problema svakog kreatora sajta je način na koji treba da bude optimizovan za Google. Iako se ranije smatralo da optimizacija i nije baš neki bitan faktor za dobro pretraživanje određenog pojma na Google-u, vremenom je Google tome počeo da pridaje dosta pažnje, a ako sajt nije optimizovan, onda optimizacija postaje nemoguća misija.
U današnje vreme svi oni koji žele da optimizuju neki sajt se radije opredeljuju za WordPress, Joomla-u, Wix i ostale slične platforme koji nude mogućnost izrade profesionalnog sajta sa isto tako profesionalnim domenom; popularnost Blogger-a, s druge strane, polako opada, a Webbly platforma je uvek bila na istom nivou popularnosti – dakle, ni gore, ni dole, već na zlatnoj sredini.

 

SEO optimizacija

 

U najbitnije tehničke stvari za optimizaciju sajta spadaju: brzina, važeći HTML kod, dobra strukrua sajta, ispravnost linkova, mapa sajta, ispravan robots.txt fajl, opredeljivanje za verziju sajta sa ili bez www, prilagođenost za mobilne telefone, tablete itd. Takođe, treba znati i dimenziju slika i veličinu u kojoj ih treba optimizovati za web.

 

SEO optimizacija

Treba znati i pojam oko sadržaja sajta, a to se postiže jedino istraživanjem i pronalaženjem ključnih reči. Zato svako treba da proveri svoj sajt i istraži ključne pretražene reči u nameri pronalaženja stranica i tema koje svako može dodati na sajt sa tim ključnim rečima ako ih već neko ne poseduje na nečijem sajtu.
Pri optimizaciji sajta treba prvo proveriti – navigaciju sajta (da li je jasna, pregledna, dostupna i napravljena tako da posetilac može lako da se snađe i otvara različite strane sajta). Isto tako treba proveriti i da li su najvažnije stranice na sajtu lako dostupne posetiocima i da li su telefon za kontakt, e-mail adresa, ulica, broj i kontakt stranica uočljivi.
Još jedan koristan alat je Google analytics koji pruža informacije iz prve ruke od Google-a u vezi broja poseta, ko su korisnici, odakle dolaze, kog su uzrasta i interesovanja, kao i čitav niz drugih infomacija koje svako može pametno iskoristiti radi unapređenja veb sajta.
Ukoliko Vam sve ovo izgleda komplikovano, a nije baš tako jednostavno, SEO zahteva svakodnevni rad na sajtu kako bi stalno bili u trci za što boljom pozicijom na Google pretragama.

 

TU SMO DA VAM PRUŽIMO KOMPLETNU SEO OPTIMIZACIJU SAJTA

 

SEO optimizacija